Veerle van Oceonics - 19 / Feb / 2020
WAAROM BIOPLASTIC OOK NIET DE OPLOSSING IS
Als we zo doorgaan, dobbert er over dertig jaar meer plastic dan vis in de oceanen. Maar er zou een alternatief op de markt zijn: bioplastic. Dit zou hét materiaal zijn wat onze zeeën zou redden van de ondergang. Tenminste, als we producenten ervan mogen geloven. Attentie! Bioplastic is tóch niet zo bio als het klinkt.
Laten we eerst eens bekijken wat plastic nou eigenlijk is. Onder deze term valt elke soort kunststof dat we maken uit grondstoffen als aardolie, aardgas en planten. Plastic in z’n algemeenheid bestaat uit zogenaamde ‘polymeren’, dit zijn moleculen die uit steeds dezelfde bestandsdelen bestaan. Zie het als een ketting met dezelfde kralen. Elk materiaal heeft polymeren, zoals bijvoorbeeld hout of rubber. Maar de polymeren in plastic zijn kunstmatig.
Met deze bestandsdelen wordt plastic gemaakt en vervolgens opgedeeld in drie categorieën. Thermoplasten, die zacht worden bij verhitting, thermoharders, die dezelfde vorm houden bij verhitting, en elastomeren, de elastische vorm. De thermoplasten (speelgoed en piepschuim) en elastomeren (handschoentjes) zijn ‘oké’ te recyclen, de thermoharders echter bij lange na niet. Onverwoestbaar spul.
IS BIOPLASTIC DE REDDER IN NOOD?
Foute boel dus dat plastic. Nu de nadruk van onze maatschappij steeds meer op duurzaamheid komt te liggen, waar wij ons zonder aarzelen bij aansluiten, is er steeds meer vraag naar plastic dat minder milieuvervuilend is. Zie daar: de geboorte van ‘bioplastic’. In plaats van uit aardolie, bestaat het uit plantaardige stoffen zoals maiszetmeel, suikerriet of zeewier. Dat klinkt niet verkeerd hè? Toch betekent het niet dat bioplastic niet schadelijk is voor het milieu. Er zijn namelijk twee soorten bioplastic ontwikkeld: biobased plastics en biologisch afbreekbare plastics. Maar niet alle biobased plastics zijn biologisch afbreekbaar en niet alle biologische plastics zijn biobased. Heb je hem nog?
Bioplastic is iets beter dan het gewone plastic. Toch doet het nog niet veel goeds voor onze wegwerpcultuur. Het wordt namelijk ontworpen om wegwerpplastic verpakkingen te vervangen. We gebruiken dat flesje nog steeds maar één keer en gooien hem dan weg. Zolang we niet investeren in duurzamere of herbruikbare verpakkingen blijven we waardevolle grondstoffen weggooien. En iets één keer gebruiken is niet heel duurzaam.
AFBREEKBAARHEID
Biologisch afbreekbaar plastic heeft zo’n 12 weken nodig om in een speciale composteerinstallatie af te breken. Het mag niet zomaar in de gft-bak en ook niet bij het plastic-afval omdat dit weer de plastic recycling vervuilt, zegt Milieucentraal. Het gaat dus, zonder pardon, mee de verbrandingsoven in. Wanneer het per ongeluk wel op straat of op het grasveld terecht komt, breekt het spul wel af, maar in plaats van te vergaan, zakt het in de grond waardoor de aarde vol komt te zitten met microplastics. Laten we dus ook ons best blijven doen om een prullenbak te vinden.
Je vindt bioplastic ook samen met zijn meer kunstmatige broertje al baantjes trekkend in zee. Bioplastic zorgt niet voor een afname van plastic-afval in zee. Het breekt hier namelijk ook niet af, komt uit het onderzoek van de Verenigde Naties uit 2015. Het leven in zee kan er dus net zo goed in verstrikt raken of door stikken.
Bioplastics zijn nu dus nog niet de oplossing. Het is juist belangrijk dat de focus wordt gelegd op vermindering en op hergebruik. Daarom vind je bij Oceonics ook geen biobased plastics en biologisch afbreekbaar plastic terug in webshop. Probeer zo min mogelijk plastic te gebruiken bij alles wat je doet. Misschien wel beginnend in de badkamer.
Neus bijvoorbeeld hier even rond om jouw plasticvrije leven een boost te geven.
Wil je op de hoogte blijven van de rest van onze tips? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontdek meer over een plasticvrij leven!